ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
Доматът – плод сред зеленчуци

Доматът – плод сред зеленчуци

Доматът – яркият червен цар на летните и есенните гозби, ще попълни запасите от витамините С и К, биотин и калий. Наред с всички други ползи е перфектна добавка към всяка трапеза.

От гледна точка на ботаниката доматът е плод, въпреки че всички го смятаме за зеленчук. Сочен и леко накиселяващ, той е любима съставка в сосове, пици; основен продукт в пресните салати, а вкусът му подхожда на всичко: ястия с месо, паста, ориз, риба и морски дарове.

Ще го видим обаче и като леко самостоятелно блюдо – печен или пълнен. Термично обработеният домат е с по-леко изразен кисел вкус в сравнение с пресния. Често придава изисканост на соса, яхнията или супата с червеникавия си цвят и богат аромат. Пикантната му тръпчивост с леко кисела нотка и доза сладост е особено приятна, а свежестта му подхожда на различни ястия.