ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ
Пиперливи истории

Пиперливи истории

Има едно приятно, разпознаваемо ухание, което пробужда спомени от детството, защото до средата на октомври рядко има ден, в който с излизането на терасата да не се усети приятният аромат на печени чушки.

Червени, зелени, жълти, оранжеви, люти и сладки, чушките са плодовете на растението пипер. Пикантността им се дължи на съдържащото се в него вещество капсицин. Степента на неговата концентрация определя къде в скалата на лютивото се намира всеки представител на растението. А въпросната скала е дело на американския фармацевт Уилбър Сковил, разработил я с чисто медицинска цел. Тогава, през 1912 г., а и сега, се смята, че лютата чушка съдържа и много антиоксиданти, може да се ползва при различни оплаквания и за редица болки. Освен това лютите чушки са сочени за яростни борци със стреса и като храна за дълголетие.

А сега ви оставяме с нашите леко пикантни ястия, в които лютите чушки са в поддържаща роля.