ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

Класически киш „Лорен“

Въпреки че изглежда семпло ястие, и тук си има тънкости, които стъпка по стъпка ще разкрием пред вас. Заслужава си да отделите време и да го приготвите, защото в киш „Лорен“ са скрити основни елементи от френската класическа кухня. Кората от маслено тесто и кремообразна плънка с хрупкав бекон го правят перфектен за лека закуска или предястие. А за да обогатите класическия вариант, може да добавите и праз.

Необходими продукти за 6 порции:

за основата:

  • 300 г брашно
  • 150 г краве масло
  • 1 ч. л. сол
  • 3 с. л. леденостудена вода

за плънката:

  • 450 мл сладка сметана
  • 3 яйца
  • 2 щипки индийско орехче
  • 150 г пушен бекон

Стъпка №1

От брашното, маслото, половин ч. л. сол и 3 с. л. леденостудена вода се замесва тесто. Меси се за кратко, за да бъде ронливо и хрупкаво. Може да сложите всички продукти в блендер и да ги смелите, докато се образува топка.

Стъпка №2

Увива се във фолио за свежо съхранение и се слага в хладилник за 1 час.

Стъпка №3

Беконът се запича на тиган, след това се изважда върху кухненска хартия.

Стъпка №4

Тестото се разточва върху набрашнен плот и се прехвърля в тава. Краищата се изрязват, тестото се надупчва с вилица и се прибира в хладилник.

Стъпка №5

Сметаната, подправките и яйцата се разбиват с телена бъркалка.

Стъпка №6

Върху тестото се слага беконът и се сипва сместа от сметана и яйца. Кишът се пече 40 минути в загрята на 180°С фурна, като решетката се поставя на най-долното ниво.