ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

Пирог с пиле

Затваряме любимото на мнозина пилешко месо в пирог с хрупкава решетка от бутертесто. Изглежда атрактивно и е не по-малко вкусно.

Време за приготвяне: 60 минути / 4 порции:

  • 500 г пилешки гърди
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 300 г замразени зеленчуци (грах, моркови, картофи)
  • 1 с. л. брашно
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • 300 мл пилешки бульон
  • 3 щипки мащерка (риган)
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за пържене
  • 150г бутертесто
  • 1 яйце
  • 1 с. л.вода

Стъпка №1

Месото се реже на парчета и се запържва в олио от всички страни до златисто.

Стъпка №2

Изважда се от съда и в същата мазнина се сотират лукът и чесънът.

Стъпка №3

Месото се връща в съда, овкусява се със сол, черен пипер и мащерка, прибавят се брашното, сметаната, зеленчуците и се налива бульонът. Сместа се готви около 15 минути до получаване на кремообразна текстура. Прехвърля се в съд за печене.

Стъпка №4

Бутер тестото се реже на ленти, които се кръстосват върху плънката. Намазва се с разбитото с водата яйце. Ястието се пече 30 минути в загрята на 200°С фурна.

 

За да се виждат цветовете на ястието, изпечете пирога в огнеупорен стъклен съд.