ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

Поширани яйца

Поширането на яйца е истинско изкуство за напреднали, но ако следвате професионалните съвети на нашия шеф готвач, ще научите процедурата с лекота. И когато се справите успешно със задачата, ще минете на следващата – яйца „Бенедикт“ или Зеленчукова тарталета с поширано яйце.

И не на последно място един важен съвет: не слагайте сол във водата – тя затруднява втвърдяването на белтъците. Сложете оцет, по този начин белтъкът се събира.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 4 яйца
  • 2 л вода
  • 1 с. л. оцет

Стъпка №1

В широк съд се налива водата и се слага да заври. Огънят се намалява на най-ниска степен. Сипва се 1 с. л. оцет.

Стъпка №2

Черпак или дървена лъжица се намазва с олио.

Стъпка №3

Яйцето се чуква в малка купичка.

Стъпка №4

После внимателно се прехвърля в черпака.

Стъпка №5

Черпакът трябва да е изправен.

Стъпка №6

Внимателно се спуска във водата. 

Стъпка №7

Готви се около 3–4 минути, докато белтъкът леко се втвърди.

Стъпка №8

С помощта на лъжица яйцето се обръща внимателно и се готви още една минута. Изважда се, отцежда се и се оставя на топло.