Приготвянето на ризото си има своите кулинарни тънкости. Разкриваме ви ги в една богата на вкусове рецепта, в която не липсва нищо!
Време за приготвяне: 30 минути / 4 порции:
Стъпка №1
Лукът се наситнява и се запържва в 30 мл маслиново масло за 5–10 минути. Добавят се нарязаните печурки и щом омекнат, се изваждат и посоляват.
Стъпка №2
В същия съд в още 30 мл маслиново масло се запържва оризът, слага се наситненият чесън и когато омекне, се налива виното. Готви се до изпаряване на алкохола. При постоянно бъркане се сипва част от бульона. След около 10 минути се връщат гъбите, посолява се и варенето продължава, като се бърка и се налива бульон.
Стъпка №3
Когато оризът е готов, се поръсва с черен пипер, добавят се 60–80 г настърган пармезан, студеното масло – на тънки резенчета, и се разбърква с останалото маслиново масло, добавено на тънка струя.
Стъпка №4
Ризотото се поръсва с пресни листенца мащерка и останалия пармезан и се поднася с препечен хляб.