ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

Ризото с печурки и пармезан

Приготвянето на ризото си има своите кулинарни тънкости. Разкриваме ви ги в една богата на вкусове рецепта, в която не липсва нищо!

Време за приготвяне: 30 минути / 4 порции:

  • 400 г ориз (арборио или карнароли)
  • 400 г печурки
  • 150 г лук
  • 2 cкилидки чесън
  • 100 мл бяло вино
  • 1,5 л зеленчуков бульон
  • 60 г краве масло
  • 100 мл маслиново масло
  • 120 г настърган пармезан
  • 1 стрък мащерка
  • сол и черен пипер на вкус

Стъпка №1

Лукът се наситнява и се запържва в 30 мл маслиново масло за 5–10 минути. Добавят се нарязаните печурки и щом омекнат, се изваждат и посоляват.

Стъпка №2

В същия съд в още 30 мл маслиново масло се запържва оризът, слага се наситненият чесън и когато омекне, се налива виното. Готви се до изпаряване на алкохола. При постоянно бъркане се сипва част от бульона. След около 10 минути се връщат гъбите, посолява се и варенето продължава, като се бърка и се налива бульон.

Стъпка №3

Когато оризът е готов, се поръсва с черен пипер, добавят се 60–80 г настърган пармезан, студеното масло – на тънки резенчета, и се разбърква с останалото маслиново масло, добавено на тънка струя.

Стъпка №4

Ризотото се поръсва с пресни листенца мащерка и останалия пармезан и се поднася с препечен хляб.