ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

Руло от кайма с бекон и кисело зеле

Ако търсите нетрадиционен вариант за приготвяне на сарми, ето нещо провокиращо с вкус и визия – завиваме зелето в руло от кайма. Обгръщаме цялото руло с ленти пушен бекон и печем. Остава само да се насладим на един вкусен и майсторски приготвен обяд.

Време за приготвяне: 1 час и 40 минути / 8 порции:

  • 1 кг кайма смес
  • 800 г кисело зеле
  • 2 моркова
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 яйца
  • 12 ленти пушен бекон
  • 1 връзка магданоз
  • 4 филии бял хляб
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • 2 с. л. маслиново масло
  • сол и черен пипер на вкус
  • маслиново масло за намазняване

Стъпка №1

Зелето се реже на ивички, морковите се настъргват, скилидките чесън и едната глава лук се наситняват. В маслиновото масло се запържват морковите и лукът, докато омекнат.

Стъпка №2

След това към тях се добавят чесънът и зелето и се готви, докато плънката стане суха, без течност. Подправя се с черен пипер и сол.

Стъпка №3

Хлябът се накисва в малко вода. Другата глава лук се настъргва на фино ренде.

Стъпка №4

В купа се смесват каймата, отцеденият от водата хляб, яйцата, кимионът, сол и черен пипер на вкус, настърганият лук и наситненият магданоз. Всичко се разбърква.

Стъпка №5

Върху намокрен лист пергаментова хартия се подреждат лентичките бекон, а отгоре равномерно се разстила каймата. Върху нея се поставя сместа със зелето, като се заглажда добре.

Стъпка №6

Навива се стегнато руло. Хартията се маха, рулото се поставя върху алуминиево фолио, намазнено с маслиново масло. 

Стъпка №7

Отново се завива стегнато руло, поставя се в тава за печене и се налива 1 ч. ч. вода.

Стъпка №8

Пече се 40 минути в загрята на 180°С фурна с вентилатор. След това фолиото се отстранява, полива се със соса от печенето и се допича за още 20 минути. Изважда се, оставя се да почине 5 – 10 минути и се нарязва.