ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

Пътят на чистата храна

Есента вече е тук, готова да ни поднесе още по-ярки цветове и още по-наситени аромати. Нежните слънчеви лъчи ни зареждат с позитивна енергия и желание за по-активен и здравословен начин на живот. В чиниите ни все по-често си дават среща пресни сезонни плодове и зеленчуци – чисти по произход, вкусни по природа – преобразени в хрупкави салати, леки основни или освежаващи напитки.

 

Мисия здраве

Вече всеки знае, че през летния сезон може да намери вкусни български плодове и зеленчуци в BILLA. Новината е, че от тази година грижата за тяхното качество е още по-голяма, защото стартира специална програма за намаляване нивата на пестицидите.

Така в родните плодове и зеленчуци с марка BILLA градини, те вече ще бъдат в пъти по-ниски от максимално допустимите норми в България, а с това и отговорността за нашето здраве ще стане още по-голяма. Превъзходният вкус на българските картофи, чушки, тиквички, дини, пъпеши, цвекло, лук, череши, домати, краставици, салати, моркови, кайсии и грозде се постига с грижливо селектирани семена и сортове, както и с упражняването на стриктен контрол от момента на засаждането до излагането на щанда в магазините.

 

И ако за нас, потребителите, всичко изглежда просто и ясно, то за производителите често не е така. Те най-добре познават рисковете при отглеждане на различните култури, какво е най-добро за растенията, как капризите на природата влияят върху добива, вида и вкуса им и кои са най-големите вредители, с които трябва да се борят.

Как се лекуват растенията

За да осигурят навременна и адекватна защита, стопаните противодействат на вредителите с различни видове биологични и химични средства. Първите могат да са под форма на отвари за третиране от растителни видове – чесън, люти чушки, босилек, домати, невен, лайка, чубрица, розмарин, лавандула и много други. Някои от тях могат да се насадят в близост до застрашеното растение, за да го предпазят.

 

Така например, ако се насади чубрица около фасула, тя го защитава от листни въшки. Босилекът пази краставиците от мана, а невенът пропъжда гъсениците. Често обаче това е твърде недостатъчно за справяне с натрапниците и за да се спасят насажденията, се налага да се намеси науката химия.

Неканени гости в градината

Всяка система си има свой собствен живот. Така е и на полето, в оранжерията, на лозето, в черешовата градина. Несравнимо е удоволствието да си откъснеш сам някоя праскова от дървото или пък краставица и домат за шопската салата. Какво обаче се случва по дърветата и между лехите, в повечето случаи остава тайна за нас, потребителите. Твърде често още от момента на засаждането си, плодовете и зеленчуците могат да бъдат нападнати от различни вредители – насекоми, гризачи, охлюви, вируси, плесени, гъби, плевели. Те поразяват насажденията за много кратко време и унищожават реколтата. Предпоставките за тяхното наличие могат да са различни – меката зима, влагата и др.

 

Добрата страна на науката

За да води достойна война с неканените гости в градините, науката се осланя на спецификата на всеки вид растение и на вида вредител. Изследвайки особеностите на плодовете и зеленчуците и какви са техните най-опасни врагове, са разработени препарати, които пазят или лекуват насажденията, без да представляват риск за хората.

 

Важна е нормата

Едни от тези препарати са пестицидите – разнородни по своя състав и свойства вещества, използвани за защита на растенията от болести и вредители. Всяка страна в Европейския съюз има ясно упоменати максимално допустими норми на остатъчни пестициди в плодовете и зеленчуците, които обичайно се определят на килограм продукция. Точно както ние, хората, имаме нужда от правилно дозирано лекарство по време на грип, така и растенията чакат своя лек при заболяване. Важно е да се подхожда професионално и с грижа както към насажденията, така и към човека.

 

Инициатива за по-чиста храна

Програмата на BILLA за намаляване на пестицидите се осъществява съвместно с избрани партньори производители. Проследяването на насажденията започва още през пролетта, като наложеният двустепенен независим контрол на качеството изисква регулярно вземане на проби както от почвата, така и от готовата продукция. По този начин стремежът за предлагане и консумиране на чиста и здравословна храна ще залегне като трайна концепция в добива на плодове и зеленчуци. Идеята е продуктите да се третират с минимални количества пестициди с бърз период на разпадане, така че да не достигат изобщо до нашата трапеза продукти с остатъчни пестициди.

Прозрачност на резултатите

За правилното спазване на програмата на BILLA ще следи SGS – световен лидер в контрола, инспекциите, изпитването и сертифицирането. Всеки сезон ще се провеждат средно четири одита на производител. Строго ще се проследяват и всички изисквания към доставчиците. За съблюдаване на направените предписания ще се следи посредством периодични лабораторни проби.

 

Компетентна консултантска фирма с доказан опит ще съветва производителите какви препарати да използват, така че накрая продуктите им да бъдат без остатъчни или с минимални пестициди. По програмата и контрола ще се работи и с две неправителствени организации – австрийската Global 2000 и българската „За земята“. Подсигурена е пълна прозрачност по отношение на местонахожденията на градините, жизнения цикъл и качеството на продуктите, както и на резултатите от тестовете за пестициди и тяхната употреба.

Знак за здраве

За да могат потребителите лесно да разпознаят кои са плодовете и зеленчуците, подложени на особени грижи, те ще бъдат обозначени с марка BILLA градини. В същото време отглеждането им при минимална намеса с препарати няма да се отрази на крайната им цена.