ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ВЕГЕТАРИАНСКИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Карфиол със сметана и розмарин

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • карфиол - 2 глави
  • чесън - 1 скилидка
  • розмарин - 1 стрък
  • заквасена сметана - 300 г
  • маслиново масло - 60 мл

1. Карфиолът се бланшира за 5 минути, оставя се да се охлади и се разрязва на парчета с дебелина 2 см (розичките заедно със стъблото). Пържат се в маслиновото масло само от едната страна.

2. Подреждат се в тава, покрита с пергаментова хартия със запечената страна нагоре. Подправят се със сол, черен пипер и ситно нарязания розмарин, поръсват се с маслиново масло и се слагат във фурната, като решетката се поставя на най-долното ниво.

3. Пекат се на 200 °С за 5–10 минути. Сметаната се подправя със ситно нарязания чесън и малко сол. Карфиолът се полива със сметановия сос и се сервира.