ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ВЕГЕТАРИАНСКИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Къри с карфиол, нахут и домати

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • карфиол - 600 г
  • сварен нахут (или от консерва) - 200 г
  • домати - 200 г
  • лук - 150 г
  • чесън - 3 скилидки
  • олио - 40 мл
  • зеленчуков бульон - 600 мл
  • кориандър - 2 щипки
  • смлян кимион - 1 щипка
  • куркума - 2 щипки
  • червен пипер - 1 щипка
  • джинджифил на прах - 1 щипка
  • лют червен пипер - 2 щипки
  • канела - 1 щипка
  • семена от копър - 2 щипки
  • смлян кардамон - 1 щипка
  • люта чушка - 1 щипка
  • сол - 10 г
  • захар - 2 щипки
  • магданоз - 10 г
  • босилек - 4 листа
  • ориз „Басмати“ - 300 г

1. Карфиолът се почиства и се накъсва на големи розички. Лукът, чесънът и лютата чушка се наситняват и се запържват за 2 минути в дълбок тиган със сгорещеното олио. Прибавят се всички сухи подправки (с изключение на лютия пипер, червения пипер, солта и захарта), пържи се половин минута, за да освободят подправките аромата си, наливат се 100 мл бульон и се разбърква внимателно с дървена лъжица.

2. Слагат се карфиолът и нарязаните домати. Разбърква се и се прибавят солта, захарта, лютият пипер и червеният пипер. Налива се останалият бульон и се готви 15 минути.

3. Прибавя се нахутът, готви се за кратко и съдът се отмества от огъня.

4. Оризът „Басмати“ се накисва във студена вода за 20-30 минути. Отцежда се, измива се и се залива с вряла вода в съотношение 1:2. Вари се за 5 минути на слаб огън под капак, след което котлонът се изключва и оризът се оставя покрит още 20 минути. Разпределя се в чинии и се слага от кърито. Отгоре се поръсва с наситнен пресен магданоз, декорира се с босилек и се сервира.

 

Ориз „Басмати“ BILLA
Ориз „Басмати“ BILLA
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium
Пипер зърна BILLA Premium
Пипер зърна BILLA Premium
Слънчогледово олио BILLA
Слънчогледово олио BILLA