ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ВЕГЕТАРИАНСКИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Млечни кюфтенца с доматен сос

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • кашкавалена извара - 200 г
  • краве сирене - 100 г
  • яйце - 1 брой
  • кашкавал - 50 г
  • брашно - 3 с. л.
  • магданоз - 1 връзка
  • олио - 100 мл
  • домати - 300 г
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 брой
  • малка глава целина - 1 брой
  • готварска сметана - 50 мл
  • маслиново масло - 2 с. л.
  • захар - 1 щипка

1. Изварата и натрошеното сирене се слагат в купа. Прибавят се яйцето и брашното. Всичко се разбърква добре. Кашкавалът се настъргва и се прибавя към сместа. Овкусява се с половин връзка наситнен магданоз, сол и черен пипер, и отново се разбърква, до получаването на гъста лепкава смес. С навлажнени ръце се оформят малки кюфтета.

2. Олиото се сгорещява и кюфтетата се пържат, като в момента на поставянето им в мазнината, огънят се намалява, за да не прегорят. Когато се зачервят от едната страна, се обръщат. Изваждат се върху салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.

3. Лукът, морковът и целината се обелват и се нарязват на кубчета. Маслиновото масло за соса се сгорещява и зеленчуците се запържват за 5–10 минути.

4. Доматите се бланшират, обелват се, нарязват се на кубчета и се слагат в съда. Огънят се намалява и сосът се оставя да къкри, докато зеленчуците омекнат. Прибавят се захарта, сол и черен пипер. Сосът се пасира и към него се сипва сметаната. Ако е необходимо, се добавя и малко вода – за постигане на желаната гъстота. Магданозът се наситнява, добавя се към соса и се разбърква.

5. В подходящи чинии се сипва от соса и върху него се подреждат кюфтенцата.

Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Слънчогледово олио BILLA
Слънчогледово олио BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Яйца BILLA
Яйца BILLA