КАТЕГОРИЯ
ВЕГЕТАРИАНСКИ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ТРУДНОСТ
1. Лукът и картофите се обелват и се нарязват на кубчета.
2. Кимионът, кориандърът и синапът се счукват в хаванче. Чесънът (3 скилидки) и парче джинджифил се почистват и също се смачкват в хаванчето.
3. Олиото се загрява и се добавят смлените зърна кимион, кориандър и синап. Щом пуснат аромата си, се добавят нарязаният лук и счуканите
чесън и джинджифил. Всичко се пържи за около 10 минути при непрекъснато бъркане.
4. Прибавят се картофите, след това грахът и сол на вкус. Сместа се задушава, като се долива вода, докато всичко омекне. Добавя се куркумата и съдът се дърпа от огъня.
5. Tестото се нарязва на ленти, широки около 8–10 см. В единия край на всяка лента се поставя супена лъжица от плънката и се прегъва по диагонал няколко пъти, така че да се получи триъгълник. Краищата на всеки триъгълник леко се намазват с вода, за да се слепят.
6. Самосите се подреждат в намазнена тава, отгоре също се намазват с олио (около 30 мл) и се пекат 25 минути на 180 °С с вентилатор. Поднасят се, гарнирани с чътнито.
7. Босилекът, нарязаната на кубчета чушка, лют пипер на вкус, останалият чесън, кимионът, джинджифилът, лимоновият сок и 20 мл олио се слагат в блендер и се смилат добре. Добавя се необходимото количество вода за постигане на желаната гъстота на соса.