ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ВЕГЕТАРИАНСКИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Самоса с чътни от босилек

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • червен лук - 1 глава
  • картофи - 2 броя
  • замразен грах - 100 г
  • кимион на зърна - 1 ч. л.
  • кориандър на зърна - 1 ч. л.
  • синапено семе - 1 ч. л.
  • чесън - 6 скилидки
  • куркума - 1 ч. л.
  • олио - 50 мл
  • бутертесто - 2 пакета
  • пресен босилек - 100 г
  • малка зелена чушка - 1 брой
  • смлян кимион - 0.5 ч. л.
  • прясно настърган джинджифил - 1 ч. л.
  • лимон - 0.5 брой

1. Лукът и картофите се обелват и се нарязват на кубчета.

2. Кимионът, кориандърът и синапът се счукват в хаванче. Чесънът (3 скилидки) и парче джинджифил се почистват и също се смачкват в хаванчето.

3. Олиото се загрява и се добавят смлените зърна кимион, кориандър и синап. Щом пуснат аромата си, се добавят нарязаният лук и счуканите
чесън и джинджифил. Всичко се пържи за около 10 минути при непрекъснато бъркане.

4. Прибавят се картофите, след това грахът и сол на вкус. Сместа се задушава, като се долива вода, докато всичко омекне. Добавя се куркумата и съдът се дърпа от огъня.

5. Tестото се нарязва на ленти, широки около 8–10 см. В единия край на всяка лента се поставя супена лъжица от плънката и се прегъва по диагонал няколко пъти, така че да се получи триъгълник. Краищата на всеки триъгълник леко се намазват с вода, за да се слепят.

6. Самосите се подреждат в намазнена тава, отгоре също се намазват с олио (около 30 мл) и се пекат 25 минути на 180 °С с вентилатор. Поднасят се, гарнирани с чътнито.

7. Босилекът, нарязаната на кубчета чушка, лют пипер на вкус, останалият чесън, кимионът, джинджифилът, лимоновият сок и 20 мл олио се слагат в блендер и се смилат добре. Добавя се необходимото количество вода за постигане на желаната гъстота на соса.

 

Прясно бутертесто 275 г BILLA
Прясно бутертесто 275 г BILLA
Слънчогледово олио BILLA
Слънчогледово олио BILLA