ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ВЕГЕТАРИАНСКИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Сушени чушки с булгур, праз, ориз и зеле

ПРОДУКТИ

(6 порции)
  • праз - 2 стръка
  • олио - 8 с. л.
  • кисело зеле - 500 г
  • ориз - 200 г
  • булгур - 200 г
  • сушена люта чушка - 1 брой
  • сух джоджен - 1 ч. л.
  • сушени чушки - 20 броя
  • зелев сок - 150 мл

1. Празът се наситнява и се запържва в олиото. Няколко листа от киселото зеле се заделят настрана, а останалото количество се наситнява и се добавя към запържения праз.

2. След като и зелето се позапържи, се сипват оризът и булгурът. Налива се около 1 ч. ч. вода, овкусява се със сол, черен пипер, накълцаната люта чушка и джоджена и щом течността се абсорбира, се дърпа от котлона.

3. Сушените чушки се накисват в топла вода за 10–15 минути. Пълнят се с оризовата смес и се подреждат в тава. Покриват се със заделените листа кисело зеле.

4. Наливат се зелевият сок и част от водата, в която са били накиснати чушките, така че течността да ги покрие.

5. Съдът се похлупва и ястието се готви в загрята на 200 °С фурна с вентилатор за около 1 час или докато течността се абсорбира.