ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ВЕГЕТАРИАНСКИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Тиква с киноа и горгонзола

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • тиква „Цигулка” - 2 броя
  • киноа - 100 г
  • спанак - 100 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • лют пушен червен пипер - 1 ч. л.
  • орехи - 30 г
  • сирене „Горгонзола” - 150 г

1. Тиквата се реже на две по дължина и всяка част се разполовява. Почиства се от семките. Поръсва се с маслиново масло, сол, черен пипер и лют червен пипер. Пече се в загрята на 180 °С фурна, докато омекне.

2. Ситно нарязаният лук се запържва в маслиново масло, докато омекне, и се овкусява със сол и черен пипер. Прибавя се ситно нарязаният чесън и се сотира още 1–2 минути. Слага се нарязаният на ивици спанак. Сместа се разбърква и се добавя киноата.

3. Изгребва се малко от месестата част на печената тиква, за да се образува формата на лодка, и се добавя в плънката. Подправя се със сол и черен пипер и сместа се разпределя в тиквата.

4. Гарнира се с натрошената горгонзола и едро накълцани орехи. Запича се на 180 °С, докато сиренето се разтопи.