ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДА ЗАМЕСИМ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Банички с мента и спанак

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • яйца - 2 броя
  • маслиново масло - 200 мл
  • сол - 1 ч. л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • брашно - 700 г
  • пресен спанак - 500 г
  • пресен лук - 1 връзка
  • сирене „Рикота” - 250 г
  • прясна мента - 0.25 връзка
  • жълтък - 1 брой

1. Брашното се сипва в купа, добавя се солта, разбърква се и се прави кладенче. В него се налива млякото, чукват се яйцата и се разбърква с вилица. Налива се маслиновото масло и се замесва тесто. Оставя се да почине 20 минути.

2. Спанакът се измива, подсушава се и се нарязва на ситно. Поръсва се със сол и се намачква с ръце, след което се отцежда. Лукът и ментата се наситняват. Спанакът се смесва с рикотата, добавят се ментата и лукът. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.

3. Тестото се разделя на 20 топки. Всяка се разточва на кора с диаметър 10–12 см. В центъра се слага от плънката, прегъват се като полумесеци и краищата им се притискат с вилица.

4. Баничките се поставят в тава, покрита с хартия за печене и се намазват с жълтък, разбит с малко вода. Поръсват се със сусам. Пекат се 20 минути в загрята на 180 °С фурна с вентилатор.

Яйца BILLA
Яйца BILLA
Прясно мляко BILLA
Прясно мляко BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA