КАТЕГОРИЯ
ДА ЗАМЕСИМ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ТРУДНОСТ
1. Тестото се приготвя, като нарязаното на кубчета студено краве масло се прибавя към брашното от спелта и се претрива с пръсти. Слагат се солта, 1 яйце, заквасената сметана и се замесва маслено тесто. Увива се във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за 30 минути.
2. Плънката се приготвя, като в купа се смесва рикотата със заквасената сметана и 1 яйце. Прибавят се настърганите пармезан и гауда, сол и черен пипер на вкус.
3. Тиквичките се режат на тънки шайби, посоляват се и се оставят настрана за 10 минути да си пуснат водата. Отцеждат се и се подсушават с домакинска хартия.
4. Доматите се режат на шайби.
5. Охладеното тесто се разточва върху пергаментова хартия и върху него се разпределя плънката със сирена. Отгоре на равномерен пласт се подреждат доматите, тиквичките и стръковете мащерка, като по края се оставя борд от 3 см. Краищата внимателно се прихлупват навътре, мажат се с разбито яйце се поръсват със сусам.
6. Галетът се прехвърля в тава заедно с пергаментовата хартия, полива се с меда и се слага в предварително загрята на 200 °C фурна за около 40 минути.