ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДА ЗАМЕСИМ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Кинкали - грузински пелмени

ПРОДУКТИ

(12 порции)
  • фино брашно - 1 кг
  • сол - 2 ч. л.
  • яйца - 2 броя
  • вода - 1 л
  • говеждо месо или смес говеждо и свинско - 700 г
  • черен пипер - 0.5 ч. л.
  • лук - 2 глави
  • смлян кориандър - 1 връзка
  • магданоз - 0.5 връзка
  • лют червен пипер - 0.25 ч. л.
  • смлян кимион - 0.25 ч. л.

1. От брашното, ½ ч. л. сол, яйцата и топлата вода се прави тесто, което се меси върху набрашнен плот поне 5 минути, докато стане гладко и еластично. Оформя се на топка, увива се във фолио за свежо съхранение и се оставя за 30 минути да почине. 

2. В голяма купа се слага месото – ситно нарязано или смляно. Прибавят се подправките и ситно нарязаният лук. Водата се добавя постепенно, на супени лъжици, като се меси постоянно. Плънката трябва да е мека, рядка. Оставя се да почине за кратко. 

3. Тестото се слага върху набрашнен плот и се разточва на тънък лист, от който с помощта на ринг, се изрязват кръгове. Всеки се изтънява още малко, така че да е с големина на кафеена чинийка. В средата се слага от плънката (около 1 чаена лъжица). Краищата се повдигат и се надиплят. Събират в средата, след което се притискат силно с пръсти, за да се съединят и да се получи формата на вързопче. Оформените пелмени се подреждат в покрита с хартия за печене и набрашнена тава. 

4. В голям, дълбок съд се налива вода и след като заври, се прибавя останалата сол. Разбърква се с дървена лъжица, така че да се завихри и се пускат 5–6 от пелмени. Варят се около 10 минути. Ако се сложат всичките наведнъж, ще се слепят. По време на варенето пелмените се надуват и изплуват на повърхността. Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се поръсват с прясно смлян черен пипер. 

Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Яйца BILLA
Яйца BILLA
Изворна вода BILLA
Изворна вода BILLA
Пипер зърна BILLA Premium
Пипер зърна BILLA Premium