ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДА ЗАМЕСИМ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Козуначени кифлички

ПРОДУКТИ

(8 порции)
  • портокал - 1 брой
  • мед - 2 с. л.
  • пръчка канела - 1 брой
  • карамфил - 5 броя
  • брашно - 3 с. л.
  • олио - 2 с. л.
  • суха мая - 7 г
  • вода - 250 мл
  • сол - 0.5 ч. л.
  • краве масло - 100 г
  • стафиди - 200 г
  • канела на прах - 1 ч. л.
  • смлян карамфил - 0.5 ч. л.
  • смляно индийско орехче - 0.5 ч. л.
  • лимон - 2 броя
  • яйце - 1 брой

1. Първо се приготвя глазурата, като 100 мл вода, сокът от портокал, 60 г от захарта, медът, пръчката канела и карамфилът се слагат в малък съд и се готвят на бавен огън за около 5 минути, като от време на време сместа се разбърква. Оставя се да се охлади. Пръчката канела се отстранява. 

2. За шарките се смесват и разбъркват 3 с. л. брашно, 6 с. л. вода и 2 с. л. олио до получаването на гъста и гладка консистенция. Сместа се сипва в сладкарски пош или в малко найлоново пликче, докато дойде време да се използва.

3. В купа се смесват маята, топлата вода и останалата захар. Разбърква се, докато се разтвори маята. Прибавят се 250 г от финото брашно и се разбърква до пълно хомогенизиране на сместа.

4. Купата се покрива с кърпа и тестото се оставя да втасва на стайна температура около 30 минути, докато удвои обема си.

5. Останалото фино брашно се слага в друга купа, прибавят се солта и подправките, и всичко се разбърква добре.

6. Маслото (размекнато на стайна температура) се прибавя с втриване в брашното. Слагат се яйцето и втасалото тесто с маята, и се замесва тесто. Меси се на ръка, докато стане гладко и еластично.

7. Покрива се и се оставя да втаса на топло около 30 минути.

8. Премесва се, като се прибавят стафидите, корите от портокал и лимон, покрива се и се оставя да втаса на топло още 30 минути.

9. Слага се върху набрашнен плот, премесва се леко и се разделя на няколко малки топки. Те се подреждат в покрита с хартия за печене тава, като се оставя разстояние между тях. Тавата се покрива с кърпа и кифличките се оставят да втасват, докато удвоят обема си.

10. Върху всяка се рисува спирала (или шарка по избор) с приготвената за целта смес. Пекат се в загрята на 180–200°С фурна около 15–20 минути или докато се зачервят приятно. Горещите кифлички се намазват с охладената глазура и се сервират.

 

Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Яйца BILLA
Яйца BILLA
Слънчогледово олио BILLA
Слънчогледово олио BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA