ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДА ЗАМЕСИМ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Кулич

ПРОДУКТИ

(8 порции)
  • фино брашно - 800 г
  • суха мая - 11 г
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 200 г
  • краве масло - 250 г
  • ром - 50 мл
  • ванилов екстракт - 2 с. л.
  • златни стафиди - 100 г
  • нарязани бадеми - 100 г
  • сушени боровинки - 50 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 5 броя
  • лимон - 1 брой

1. Маята се слага в 100 мл топло мляко заедно с 1 с. л. захар и се разбърква добре.

2. Стафидите се накисват в рома и се оставят настрана.

3. В голяма купа се слага 125 г брашно, прибавя се останалото топло мляко, разбърква се и се прибавя шупналата мая. Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло за около 30 минути.

4. Разделят се жълтъците от белтъците. Докато тестото почива, се смесват жълтъците, захарта, ромът от стафидите и ванилията, и всичко се разбърква добре.

5. Белтъците се бият на сняг със солта.

6. Сместа с жълтъците се прибавя към тестото, разбърква се и внимателно, на части, се прибавят разбитите на сняг белтъци. Сипва се останалото брашно и се замесва тесто. Меси се до пълно хомогенизиране, след което се прибавя размекнатото масло и на ръка се меси на набрашнен плот, докато спре да лепи по ръцете, като се добавя брашно при необходимост.

7. Тестото се оформя на топка, слага се в намазнена купа и се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втасва около 90 минути.

8. След това се премесва отново, като се прибавят стафидите, бадемите, боровинките и настърганата лимонова кора.

9. Тестото се разпределя във високи форми за печене (може да използвате консервни кутии), предварително покрити с пергаментова хартия, като тестото трябва да заема до 2/3 от обема на съда. Съдовете се прокриват с кърпа и тестото се оставя да втасва още 20 минути.

10. Козунаците се пекат около 50 минути в предварително загрята на 180°С фурна. Междувременно се приготвя глазурата. Към сока от един лимон се прибавя пудра захар, в количество достатъчно, за да се получи гладка и гъста глазура. Охладените козунаци се намазват с глазурата и се украсяват отгоре с лимонова кора. От това количество се получават 8 козунака.

 

Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Яйца BILLA
Яйца BILLA
Сурови бадеми BILLA
Сурови бадеми BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA