ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДА ЗАМЕСИМ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Пикантни банички

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • брашно - 475 г
  • сол - 1 ч. л.
  • маслиново масло „Екстра върджин“ - 75 мл
  • вода - 225 мл
  • картофи - 1 кг
  • пресен спанак - 200 г
  • индийско орехче - 1 щипка
  • пресен лук - 1 връзка
  • чесън - 2 скилидки
  • люти чушки „Пеперончино“ - 2 броя
  • маслиново масло - 2 с. л.
  • бакпулвер - 0.5 ч. л.

1. От 225 от брашното, бакпулвера, солта, маслиновото масло и 75 мл вода се замесва меко зехтиново тесто.

2. От останалите 250 г брашно, солта и 250 мл вода се замесва обикновено гладко тесто. Двете теста се покриват с фолио за свежо съхранение и се оставят да починат 30 минути.

3. Разточват се върху набрашнен плот в кръгла форма с дебелина 1 см, като зехтиновото тесто трябва да е с по-малък диаметър и то се слага върху обикновеното тесто.

4. Краищата на тестото се завиват към средата, като леко се застъпват (отдясно, отляво, отгоре и отдолу). Разточва се, за да се получи правоъгълник с дебелина 1 см.

5. Двете къси страни се прегъват навътре – до средата. Сгъва се на две от дясно наляво и се прибира в хладилник за 30 минути.

6. Разточва се на правоъгълник върху набрашнен плот и се завърта на 90 градуса, обратно на часовниковата стрелка. Отново се прегъват двете къси страни към средата, а после се сгъва от дясно наляво.

7. Прибира се в хладилник за 30 минути, и така общо 3 пъти.

8. Картофите за плънката се обелват, сваряват се и се намачкват с вилица. Към тях се добавят наситненият лук и смачканият на паста чесън и се овкусява със сол, черен пипер, индийско орехче и стритите люти чушки.

9. Спанакът се попарва за кратко в гореща вода, отцежда се и се добавя към картофената смес. Полива се с маслиново масло и се разбърква.

10. Тестото се разточва тънко и с помощта на ринг се изрязват кръгчета. Ако е необходимо, се разточват и те. Във всяко кръгче се слага от плънката. Прегъва се и краищата се притискат с пръсти.

11. Баничките се пекат за 30 минути в загрята на 190°С фурна. От това количество излизат около 20 броя.

Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium