ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДА ЗАМЕСИМ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Тарт „Татен“

ПРОДУКТИ

(8 порции)
  • брашно - 250 г
  • краве масло - 170 г
  • пудра захар - 50 г
  • жълтък - 2 броя
  • сол - 1 щипка
  • заквасена сметана - 1 ч. л.
  • ябълки - 800 г
  • захар - 100 г
  • канела - 0.25 ч. л.
  • ванилов екстракт - 2 ч. л.
  • лимонов сок - 1 с. л.

1. Брашното се сипва в голям съд. Слага се нарязаното на кубчета студено масло (120 г) и с пръсти се претрива с брашното, докато се образуват трохи. Прибавят се жълтъците, сметаната и ако има нужда, малко студена вода. Тестото се меси за кратко, само колкото да се обединят всички съставки, след което се оформя на топка, завива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 20 минути.

2. Фурната се загрява на 180 °C. Ябълките се измиват, обелват се и се режат на четвъртинки, семките се отстраняват. Останалото масло и захарта се слагат в по-голям тиган и се загряват на умерен огън. След като маслото се разтопи и захарта се разтвори, се прибавят нарязаните ябълки. Разбъркват се, поръсват се с канела, прибавя се лимоновият сок и се готвят за 5 минути, или докато се карамелизират. Дърпат се от огъня, прибавя се ванилията и се разбъркват.

3. Ябълките, заедно с отделилия се сироп се подреждат във форма за пай или в кръгъл огнеупорен съд. Тестото се разточва според големината на съда за печене и се поставя внимателно върху ябълките. Сладкишът се пече за 30–40 минути. Изпеченият тарт се изважда от фурната, но се оставя във формата да почине за около 30 минути. Върху формата се поставя голяма чиния и се обръща.

Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Яйца BILLA
Яйца BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA