ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДЕСЕРТИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Блокчета гранола

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • овесени ядки - 200 г
  • сушени кайсии - 100 г
  • златни стафиди - 20 г
  • слънчогледови или тиквени семки - 50 г
  • орехи - 50 г
  • печени лешници - 50 г
  • мед - 125 г
  • кафява захар - 50 г
  • краве масло - 40 г
  • сол - 1 щипка
  • сусам - 1 с. л.

1. В купа се смесват овесените ядки, слънчогледовите семки, едро накълцаните орехи и лешници, и сусамът. Слагат се в тава, покрита с хартия за печене, разпръскват се и се пекат около 10 минути в загрята на 180°С фурна, като от време на време се разбъркват.

2. Междувременно в малък съд се смесват медът, захарта, маслото и солта. Сместа се готви на слаб огън при непрекъснато бъркане до пълното разтваряне на захарта.

3. Запечените ядки се прехвърлят в затоплен керамичен съд, прибавят се нарязаните кайсии и стафиди, и сместа се залива с горещия сладък сироп. Бърка се бързо с дървена лъжица до хомогенна смес, която се сипва в тава с размери 28х20 см, покрита с хартия за печене.

4. С мокри ръце или с точилка се заравнява и се притиска силно. Гранолата се пече около 20 минути в загрята на 150°С фурна. Изважда се от фурната, оставя се да се охлади, след което се изважда от тавата и се реже на блокчета (6–8 броя). Съхраняват се херметически затворени в хладилника, докато бъдат сервирани.

Пчелен мед Букет BILLA
Пчелен мед Букет BILLA
Кафява тръстикова захар BILLA
Кафява тръстикова захар BILLA
Сурови лешници BILLA
Сурови лешници BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA