ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДЕСЕРТИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Десерт с кейк от моркови и чия

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • моркови - 100 г
  • орехи - 100 г
  • карамфил - 3 броя
  • брашно - 30 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • яйца - 2 броя
  • захар - 80 г
  • портокал - 1 брой
  • семена от чиа - 30 г
  • крем сирене - 300 г
  • мед - 80 г
  • готварска сметана - 200 мл
  • лимон - 0.5 брой

1. Ядките се запичат на сух тиган и се смилат. Зърната карамфил се счукват в хаванче.

2. Към смлените ядки се прибавят брашното, пресято с бакпулвера, карамфилът и 1/3 от чиата.

3. Морковите и портокаловата кора се настъргват на ситно ренде и се
смесват.

4. Яйцата се разбиват със захарта 5 минути до пухкава консистенция.

5. Настърганите моркови се прибавят към яйчената смес, слага се сместа с орехи и брашно, разбърква се леко и се прехвърля върху хартия за печене в малка кексова форма. Пече се около 30 минути на 180 °C.

6. Сметаната се разбива.

7. Крем сиренето се разбива с меда, чията, 20 мл сок от портокал и лимоновия сок. Внимателно се прибавя разбитата сметана. Полученият крем се сипва в сладкарски пош.

8. Охладеният кейк се реже на кубчета. На дъното на чаши се шприцова малко от крема, слагат се няколко кубчета кейк, допълва се с крем и се сервира.

Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Пчелен мед Букет BILLA
Пчелен мед Букет BILLA
Чиа семена BILLA
Чиа семена BILLA
Яйца BILLA
Яйца BILLA