ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДЕСЕРТИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Козуначена торта

ПРОДУКТИ

(8 порции)
  • козунак - 800 г
  • ягоди - 500 г
  • заквасена сметана - 1.2 кг
  • шушулка ванилия - 1 брой
  • подсладено кондензирано мляко - 1 брой
  • босилек - 2 стръка

1. Кремът се приготвя, като заквасената сметана се разбърква със семенцата от разполовената шушулка ванилия, кондензираното мляко и наситнения босилек.

2. Половината от ягодите се режат на кубчета.

3. Козунакът се реже на еднакви по дебелина филии.

4. Дъното и стените на форма за торта с диаметър 24 см и махащо се дъно се намазват с олио и се покриват с хартия за печене. Около 1/3 от козунака се подрежда на дъното на формата.

5. Отгоре се слагат половината нарязани ягоди, а върху тях – 1/3 от крема. Следва ред козунак, останалите нарязани ягоди, крем, и така, докато свършат продуктите. Накрая се маже с крем, от който се заделя малка част за стените. Тортата се оставя в хладилник за 8 часа.

6. След това се освобождава от формата и стените се мажат със заделения крем. Украсява се с останалите ягоди, нарязани на парчета, по желание се гарнира с листенца босилек.