ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДЕСЕРТИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Мус кейк с карамелизирани круши, карамел и шамфъстъци

ПРОДУКТИ

(10 порции)
  • яйца - 3 броя
  • фино брашно - 80 г
  • краве масло - 40 г
  • круши - 3 броя
  • захар - 150 г
  • вода - 100 мл
  • бял шоколад - 300 г
  • подсладена сметана - 500 мл
  • пудра захар - 50 г
  • сирене „Маскарпоне” - 150 г
  • желатин - 10 г
  • бакпулвер - 1 ч. л.
  • джинджифил на прах - 0.5 ч. л.
  • ванилов екстракт - 1 ч. л.
  • нарязани шамфъстъци - 2 с. л.
  • карамелен топинг - 2 с. л.

1. Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг, като постепенно се прибавя 80 г от захарта. При непрекъснато биене се слагат жълтъците. Налива се разтопеното масло и постепенно се сипва брашното, предварително пресято с бакпулвера.

2. Сместа се разпределя в намазнена и набрашнена форма за торта с диаметър 24 см. Блатът се пече в загрята на 180°С фурна около 35 минути.

3. Останалата захар, водата и джинджифилът се слагат в съд на огъня и сместа се загрява, докато заври. Почистените и обелени круши се нарязват на кубчета и се слагат в сиропа. Готвят се няколко минути, докато омекнат и поемат сиропа.

4. Оставят се настрана да се охладят и после се разпределят върху охладения блат.

5. За приготвянето на крема, желатинът се залива с 5 с. л. вода и се оставя 10 минути, докато набъбне. 100 мл от сметаната се загрява, дърпа се от огъня и се смесва с желатина и шоколада. Разбърква се до пълното стопяване на шоколада, след което се прибавят маскарпонето и ванилията.

6. Останалата сметана се разбива и се смесва с пудрата захар и приготвената шоколадова смес.

7. Готовият крем се нанася върху крушите веднага и повърхността се заравнява. Тортата се прибира в хладилник поне за 2 часа, преди да бъде сервирана.

8. Украсява се с карамелен сос и се поръсва с шамфъстъци.

 

Яйца BILLA
Яйца BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Изворна вода BILLA
Изворна вода BILLA
Шамфъстък BILLA
Шамфъстък BILLA