ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДЕСЕРТИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Торта „Виктория“

ПРОДУКТИ

(6 порции)
  • яйца - 5 броя
  • брашно - 280 г
  • захар - 220 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • краве масло - 280 г
  • лимон - 1 брой
  • ванилова есенция - 2 ч. л.
  • крем сирене - 600 г
  • сладкарска сметана - 600 мл
  • желатин - 1 пакетче
  • пудра захар - 2 с. л.
  • сладко от ягоди - 240 г
  • бял шоколад - 220 г

1. Яйцата, захарта, брашното, бакпулверът, маслото, кората от лимона и 1 ч. л. ванилова есенция се слагат в подходяща купа и се разбиват до пълното им хомогенизиране. Две форми с диаметър 18 см се покриват с хартия за печене и сместа за блата се разпределя в тях. Блатовете се пекат 25 минути в загрята на 180 °С фурна. Охлаждат се и се разрязват наполовина.

2. За крема, желатинът се накисва във вода и се оставя за около 10 минути да набъбне. 100 мл от сметаната се загрява, като се внимава да не заври, и в нея се разтваря желатинът. Крем сиренето се разбива с пудрата захар, ваниловата есенция (1 ч. л.) и 400 мл от сметаната.

3. Две-три супени лъжици от приготвения крем се прибавят към разтопения желатин, за да се темперира, след което се сипва и останалият крем. Прибира се в хладилник за около 20 минути.

4. Блатът се намазва с малко конфитюр, след това се слага от крема и се покрива с другия блат. Процесът се повтаря до изчерпване на блатовете, като накрая тортата се намазва от всички страни с останалия крем. Охлажда се 2–3 часа в хладилник, а най-добре за цяла нощ.

5. За глазурата, белият шоколад се начупва на парчета и се слага в останалата загрята сметана (100 мл). Бърка се, докато шоколадът се разтопи напълно, след което по желание се прибавя и 1 ч. л. ягодова есенция. Тортата се залива с приготвената глазура и се украсява.

Яйца BILLA
Яйца BILLA
Конфитюр ягода BILLA
Конфитюр ягода BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA