ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДЕСЕРТИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Шоколадов пай с кокос

ПРОДУКТИ

(8 порции)
  • брашно - 75 г
  • макадамия - 135 г
  • краве масло - 100 г
  • захар - 130 г
  • сол - 1 щипка
  • кокосово мляко - 500 мл
  • кокосово брашно - 100 г
  • царевично нишесте - 20 г
  • шоколад - 200 г
  • сметана - 250 мл
  • кокосови стърготини - 30 г

1. 60 г от ядките макадамия за декорация се запичат, като 30 г се заделят, а останалите се смилат.

2. За приготвянето на блата, се смесват брашното, 75 г смлени ядки макадамия, маслото, 50 г от захарта и солта. За да се получи меко тесто, ако е необходимо, се прибавя малко студена вода (1–2 с. л.). Тестото се разточва между два листа прозрачно фолио, след което се прехвърля в намаслена тава и се пече 15 минути в загрята на 175 °С фурна. Охлажда се.

3. За кокосовия крем, в малко от млякото се разтварят кокосовото брашно и нишестето. Останалото мляко (400 мл) се кипва с останалата захар, налива се при сместа с брашното, връща се на котлона и се вари още 3 минути при непрекъснато бъркане, за да не се образуват бучки.

4. Кремът се полива върху блата (който е още в тавата) и се оставя да се охлади, за да се стегне.

5. 100 мл от сметаната и 100 мл от кокосовото мляко се загряват. Съдът се сваля от огъня и течността се излива върху натрошеният шоколад (72% какао). Разбърква се до пълното му разтопяване. Ганашът се охлажда и се полива върху крема.

6. Паят се прибира в хладилник поне за два часа. Преди сервиране се изважда от тавата, декорира се с разбитата сметана, смлените ядки макадамия, цели ядки и кокосови стърготини.

Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA