ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДРУГИ СПЕЦИАЛИТЕТИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Бургер със скариди и просо

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • малки кръгли питки - 4 броя
  • скариди - 250 г
  • просо - 25 г
  • портокал - 1 брой
  • заквасена сметана - 75 г
  • маслиново масло - 2 с. л.
  • чесън - 2 скилидки
  • жълтък - 1 брой
  • нишесте - 1 ч. л.
  • галета - 4 с. л.
  • наситнен копър - 2 с. л.
  • настъргана портокалова кора - 1 ч. л.
  • чили на прах - 1 щипка
  • рукола - 20 г

1. Просото се сварява в подсолена вода, оцежда се и се охлажда.

2. Скаридите се режат на дребно и се слагат в подходящ съд заедно със свареното просо, жълтъка, 1 с. л. галета, 1 с. л. нарязан копър, чилито, настърганата кора от портокал, сол и черен пипер.

3. Омесва се с ръце много добре, прибавя се нишестето и се меси отново. От получената смес се оформят четири еднакви кюфтета, които се овалват добре от всички страни в останалата галета.

4. Кюфтетата се пържат в сгорещеното маслиново масло от двете страни, докато придобият приятен златист цвят, след което се изваждат от тигана и се поставят върх кухненска хартия, за да се отстрани излишната мазнина.

5. Сметаната се смесва с наситнения чесън, останалия копър, малко сол и черен пипер. Портокалът се филетира.

6. Питките се разрязват и върху долната половина се слага малко рукола, следва кюфте, полива се със соса и отгоре се подрежда филетиран портокал.

7. Бургерите се покриват с другата половина от питките и се поднасят.

Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Яйца BILLA
Яйца BILLA
Пипер зърна BILLA Premium
Пипер зърна BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium