ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДРУГИ СПЕЦИАЛИТЕТИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Маринован печен патладжан

ПРОДУКТИ

(8 порции)
  • патладжан - 3 броя
  • бял винен оцет - 300 мл
  • вода - 600 мл
  • захар - 1 с. л.
  • чесън - 4 скилидки

1. Патладжаните се измиват, почистват се и се режат на резени с дебелина 0,5 см. Посоляват се добре и се оставят за половин час да отделят горчивия сок. Подсушават се и се слагат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се 15 минути от двете страни на 160 °C.

2. Междувременно се приготвя маринатата, като водата се смесва с оцета, захарта, сол и черен пипер, след което се кипва. Патладжаните се пускат във врящата смес, варят се около една минута, изваждат се и се отцеждат.

3. След като се охладят леко, се подреждат в измити и стерилизирани горещи буркани, като на всеки ред се поръсва чесън и магданоз (ситно нарязан) и се поливат с маслиново масло. Всеки ред се притиска добре с лъжица или с пръсти, за да излезе въздухът.

4. Бурканите се затварят плътно. Патладжаните могат да се консумират веднага или да се съхраняват на тъмно и хладно място.