ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ДРУГИ СПЕЦИАЛИТЕТИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Смокиново чътни

ПРОДУКТИ

(8 порции)
  • пресни смокини - 800 г
  • червен лук - 2 глави
  • пресен джоджен - 30 г
  • кафява захар „Мусковадо“ - 150 г
  • ябълково вино (сайдер) - 200 мл
  • балсамов оцет - 120 мл
  • маслиново масло - 2 с. л.
  • лимон - 1 брой
  • ябълков оцет - 40 мл
  • звезден анасон - 0.25 ч. л.
  • канела - 2 щипки
  • индийско орехче - 2 щипки

1. Лукът се нарязва на полумесеци, джинджифилът се обелва и се настъргва. Смокините се почистват и се нарязват на половини – ако са малки, или на четвъртини – ако са големи.

2. Лукът се запържва в маслиновото масло, докато започне да се карамелизира. Добавят се джинджифилът, смокините, ябълковият сайдер, балсамовият оцет, захарта, настърганата кора от лимона и сокът му, оцетът, звездният анасон, канелата и индийското орехче. Сместа се вари на слаб огън 1 час и 20 минути.

3. Готовото чътни се сипва в бурканите и се съхранява до 1 седмица в хладилник. Количеството е достатъчно за 2 буркана от 250 г. 

Балсамов оцет от Модена BILLA
Балсамов оцет от Модена BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Кафява тръстикова захар BILLA
Кафява тръстикова захар BILLA