ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Гювеч с пъстърва и зеленчуци

ПРОДУКТИ

(6 порции)
  • пъстърва - 1 кг
  • ориз - 150 г
  • олио - 80 мл
  • червени чушки - 4 броя
  • зелени чушки - 4 броя
  • домати - 4 броя
  • лук - 3 глави
  • моркови - 3 броя
  • целина - 0.25 глава
  • магданоз - 1 връзка
  • дафинов лист - 1 брой

1. Пъстървите се почистват и се филетират. Главите, костите и кожата се завързват в марля, слагат се в тенджера, налива се вода и се приготвя рибен бульон, като се прибавят 1 нарязана глава лук и дафиновият лист. Първоначално бульонът се отпенва, а когато е готов, се прецежда.

2. Останалият лук, морковите, чушките и целината се почистват, нарязват се на големи кубчета и се запържват на няколко пъти в половината олио. После всички се връщат обратно в съда, добавя се оризът и се разбърква. Слагат се обелените и нарязани на дребно домати и се наливат около 500 мл от рибния бульон.

3. Ястието се готви на умерен огън, докато оризът леко набъбне. След това се прехвърля в глинен съд, подправя се със сол и черен пипер, прибавя се половината от наситнения магданоз, похлупва се и се слага в студена фурна. Пече се около 45 минути в загрята на 180 °С фурна с вентилатор.

4. Филетата пъстърва се режат на едри парчета, поливат се с останалото олио и се овкусяват със сол и черен пипер. Рибата се слага при зеленчуците, ястието се връща във фурната и се пече още 10–20 минути на 220 °С.

5. Поднася се, поръсено с останалия магданоз.

Слънчогледово олио BILLA
Слънчогледово олио BILLA
Ориз BILLA
Ориз BILLA
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium
Пипер зърна BILLA Premium
Пипер зърна BILLA Premium