ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Задушен джолан с богат сос

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • свински джолан с кост - 1 брой
  • лук - 2 глави
  • чесън - 1 скилидка
  • картофи - 250 г
  • печурки - 100 г
  • пушен бекон - 100 г
  • бяло вино - 200 мл
  • пилешки бульон - 1 л
  • краве масло - 50 г
  • маслиново масло - 30 мл
  • балсамов оцет - 30 мл
  • дафинов лист - 1 брой
  • розмарин - 1 стрък
  • магданоз - 4 стръка

1. Маслиновото масло се загрява в тенджера, пуска се скилидката чесън да го овкуси и се изважда. Джоланът (около 1.4 кг) се запържва до златисто от всички страни и се овкусява със сол и черен пипер.

2. Връща се чесънът, добавят се дафиновият лист, розмаринът и се налива пилешкият бульон. Похлупва се и се слага в загрята на 160 °С фурна с вентилатор за 4 часа (тенджерата трябва да е с термоустойчиви дръжки и капак).

3. След това джоланът се изважда и местото се отделя от кокала, а от бульона се запазват 300 мл.

4. Картофите се обелват и се нарязват на едри кубчета, лукът – също на едро. Гъбите се белят и разрязват на две, а беконът – на кубчета. В съд се загрява маслото и в него се запържва беконът. Когато стане златисто кафяв, се прибавят лукът и гъбите.

5. След като зеленчуците се карамелизират, се деглазира с балсамовия оцет и виното.

6. Слагат се картофите, парчетата месо и сокът от печенето (заделените 300 мл) и се готви на слаб огън под капак за 25–30 минути. Ястието се сервира с наситнен магданоз.

 

Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Балсамов оцет Модена BILLA Premium
Балсамов оцет Модена BILLA Premium
Бекон BILLA
Бекон BILLA