ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Лаврак по средиземноморски

ПРОДУКТИ

(2 порции)
  • лаврак - 800 г
  • картофи - 400 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • сух босилек - 2 щипки
  • зелени маслини (без костилки) - 150 г
  • домати - 2 броя
  • маслиново масло - 4 с. л.

1. Рибата се филетира и се почиства от кожата и костите.

2. Главите и костите се завързват в марля, заливат се със студена вода и се варят 15 минути на слаб огън.

3. Лукът се реже на полумесеци, запържва се в маслиновото масло и щом стане „стъклен“, се прибавя наситненият чесън. Когато и той омекне, се сипват обелените и нарязани на шайби картофи и настърганите домати. Поръсва се с щипка босилек и се овкусява със сол и черен пипер. Зеленчуците се прехвърлят в тава, наливат се 300 мл от рибния бульон и се пече около 20 минути в загрята на 200 °С фурна.

4. След това отгоре се подреждат рибните филета, полива се с малко маслиново масло, овкусява се със сол, черен пипер и щипка босилек, сипват се маслините и се пече на 200 °С до готовност – около 8 минути.