ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Лазаня с тиквички

ПРОДУКТИ

(9 порции)
  • тиквички - 8 броя
  • кайма смес - 600 г
  • сирене „Моцарела“ - 250 г
  • сирене „Пармезан“ - 70 г
  • лук - 2 глави
  • чесън - 4 скилидки
  • маслиново масло - 100 мл
  • домати - 1 кг
  • червено вино - 50 мл
  • босилек - 1 връзка
  • захар - 1 с. л.

1. Тиквичките се нарязват по дължина. Поливат се с 20 мл маслиново масло и се запичат леко на грил тиган.

2. 1 глава лук и 2 скилидки чесън се наситняват и се запържват в 40 мл от маслиновото масло. Добавя се каймата, запържва се, докато стане на трохи, и се овкусява със сол и черен пипер.

3. 1/3 от тиквичките се подреждат в намазана с 20 мл маслиново масло тава. Отгоре се разпределят половината от каймата и половината накъсана моцарела. Следва пласт тиквички и върху тях отново се слагат накъсана кайма и моцарела. Накрая се подреждат останалите тиквички.

4. Ястието се пече 40 минути в загрята на 170°С фурна, покрито с алуминиево фолио. След това фолиото се маха, поръсва се с настъргания пармезан и се допича още 20 минути.

5. Сосът се приготвя, като останалите лук и чесън се наситняват и се запържват в останалото маслиново масло. Добавят се настърганите домати, налива се виното, овкусява се със захар, сол и черен пипер и се оставя да къкри на слаб огън, докато се сгъсти. Слага се наситеният босилек и се пасира. Лазанята се поднася със соса.

Белени домати BILLA
Белени домати BILLA
Пипер зърна BILLA Premium
Пипер зърна BILLA Premium
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium