ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Морски дарове в доматен сос

ПРОДУКТИ

(2 порции)
  • миди с черупки - 500 г
  • скариди - 400 г
  • домати - 700 г
  • сухо бяло вино - 150 мл
  • магданоз - 0.5 връзка
  • чесън - 3 скилидки
  • лук - 2 глави
  • маслиново масло - 100 мл

1. Доматите се потапят във вряла вода, шокират се в леденостудена, обелват се и се нарязват на кубчета.

2. Лукът и чесънът се накълцват и се запържват в 60 мл от маслиновото масло. Добавят се наситненият магданоз и доматите.

3. Сосът се овкусява със сол и пипер и се вари 15-20 минути. Налива се виното и се готви още около 5 минути.

4. Скаридите се измиват, подсушават се и се овкусяват със сол. Запържват се в около 20 мл сгорещено маслиново масло, докато порозовеят.

5. Останалото маслиново масло се налива в тенджера, добавят се почистените миди и съдът се похлупва. Готвят се 1-2 минути, докато се отворят. Скаридите и мидите се слагат в доматения сос, ястието се готви още минута-две. Сервира се с накълцан магданоз.