ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Печена агнешка плешка с гарнитура от булгур

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • агнешка плешка - 1 брой
  • розмарин - 1 стрък
  • чесън - 8 скилидки
  • бяло вино - 150 мл
  • лук - 2 глави
  • маслиново масло - 2 с. л.
  • сминдух - 2 ч. л.
  • смлян кимион - 1 ч. л.
  • чили на прах - 0.25 ч. л.
  • домати на кубчета от консерва - 400 г
  • булгур - 300 г
  • доматена паста (концентрат) - 1 с. л.

1. Агнешкото се шпикова с розмарина и 5 нарязани скилидки чесън, намазва се обилно с масло, овкусява се със сол и черен пипер и се готви около 2 часа и половина в загрята на 160 °C фурна с вентилатор. Времето за готвене зависи от големината на парчето месо.

2. Лукът и чесънът се режат на ситно. В маслиновото масло първо се запържва лукът, докато омекне, и след това се слага и останалият чесън. Прибавят се сминдухът, кимионът и чилито и също се запържват за кратко. Наливат се около 500 мл вода, сипват се доматите, булгурът и доматеният концентрат и се готви, докато набъбне. Овкусява се със сол и черен пипер.

3. Тавата от печенето се деглазира с бяло вино и се оставя на огъня, докато сосът леко се сгъсти. Дърпа се от огъня и по желание се добавя кубче масло. Агнешкото се сервира с булгура и със соса.

Домати на кубчета BILLA
Домати на кубчета BILLA
Двоен доматен концентрат BILLA
Двоен доматен концентрат BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium