ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Печена свинска плешка с ароматна сол

ПРОДУКТИ

(10 порции)
  • свинска плешка без кост - 3 кг
  • маслиново масло - 100 мл
  • сол - 2 с. л.
  • семена от копър - 2 с. л.
  • розмарин - 4 стръка
  • прясна салвия - 1 стрък
  • черен пипер на зърна - 1 ч. л.
  • чесън - 5 скилидки
  • лимон - 1 брой
  • моркови - 4 броя
  • червен лук - 2 глави
  • резене - 1 глава
  • балсамов оцет - 3 с. л.
  • мед - 1 с. л.
  • мащерка - 2 стръка
  • пащърнак - 2 броя

1. Ароматната сол се приготвя, като копъровото семе, листенцата розмарин, салвията, черният пипер, солта, чесънът и настърганата лимонова кора се смилат в блендер.

2. В месото с нож се правят прорези, за да може месото да се овкуси по-добре. Намазва се с половината маслиново масло и в него се втрива ароматната сол.

3. След това се завързва стегнато с готварски конец. Прибира се в хладилник поне за 6 часа. Изважда се и се оставя за около 1 час на стайна температура.

4. Слага се върху решетка за печене, която е поставена в тава, застлана с хартия за печене, и се пече 30 минути в загрята на 220°С фурна. След това температурата се намалява на 150°С и месото се пече още 3 часа и 30 минути.

5. Морковите, пащърнакът и лукът се белят и се режат на едро заедно с резенето. Овкусяват се с мащерката, сол и черен пипер.

6. Оцетът, медът и останалото маслиново масло се разбъркват и с тях се заливат зеленчуците. Разбъркват се отново. Добавят се в тавата при месото 1 час преди да е готово.

Балсамов оцет от Модена BILLA
Балсамов оцет от Модена BILLA
Пчелен мед Букет BILLA
Пчелен мед Букет BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium