ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Печено агнешко с бланширани зеленчуци

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • агнешко месо от плешка - 1.5 кг
  • горчица - 1 с. л.
  • олио - 5 с. л.
  • лук - 1 глава
  • розмарин - 1 стрък
  • едро смлени бадеми - 100 г
  • наситнен розмарин - 1 с. л.
  • краве масло - 100 г
  • галета - 2 с. л.
  • магданоз - 1 шепа
  • чесън - 2 скилидки
  • зеленчуци (броколи, моркови, царевица, грах и др.) - 1 кг

1. Месото се посолява, натрива се с олио и горчица и се оставя настрана. Колкото по-дълго стои месото, толкова по-интензивен ще бъде вкусът му.

2. Поставя се в тава, ако е нужно се прибавя още малко олио, сипват се 100 мл вода и се прибавят лукът – почистен и нарязан на четири, и розмаринът. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага в загрята на 180 °С фурна, където месото се пече около 1 час, докато омекне.

3. В блендер се смилат бадемите, розмаринът, маслото, галетата, листата магданоз, чесънът, сол и пипер. Месото се намазва с получената смес и се връща във фурната. Пече се, докато се образува хрупкава коричка.

4. Агнешко се сервира със зеленчуци, сварени в подсолена вода.