ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Печено пиле

ПРОДУКТИ

(6 порции)
  • пиле - 1 брой
  • краве масло - 125 г
  • мащерка - 4 стръка
  • пресен лук - 1 стрък
  • лимон - 1 брой
  • бира - 500 мл

1. Пилето се измива и се подсушава. Кожата се отделя от месото с пръсти.

2. 2/3 от маслото (размекнато на стайна температура), се разбърква с наситнените пера пресен лук, мащерката и настърганата кора от лимона. Между кожата на пилето и месото се намазва от маслената смес.

3. Пилето се слага в тава със скара, облива се с половината от бирата и се овкусява със сол и черен пипер. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 1 час и 30 минути в загрята на 150 °С фурна.

4. На всеки 15–20 минути се отвива и се маже с останалите масло и бира, предварително смесени. Накрая се запича 15 минути на 180 °С без фолио. Сосът от печенето се сервира в купичка с пилето.