ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Печено телешко, мариновано във вино

ПРОДУКТИ

(6 порции)
  • телешко месо - 1.5 кг
  • червено вино - 500 мл
  • горчица - 2 с. л.
  • черен пипер на зърна - 1 ч. л.
  • дафинов лист - 2 броя
  • чесън - 4 скилидки
  • морков - 2 броя
  • червен лук - 2 глави
  • целина - 1 глава
  • мащерка - 3 стръка
  • олио - 3 с. л.
  • броколи - 2 глави
  • настъргано сирене „Пекорино” - 1 шепа
  • лимон - 1 брой

1. Месото се подправя със сол и се намазва с горчицата. Поставя се в дълбок съд, прибавят се виното, дафиновият лист, черният пипер на зърна, стритият чесън и месото се оставя в получената марината 4–5 часа или най-добре цяла нощ.

2. После се отцежда и се подсушава, като част от маринатата се запазва, за да се полива с нея по време на печенето. Месото се поставя в тава, налива се олиото и се пече 30 минути в загрята на 180 °C фурна.

3. Лукът, морковите и целината се нарязват на едро. Фурната се намалява на 160°C, прибавят се зеленчуците, мащерката и половин чаша от маринатата и месото се връща във фурната за още 60 минути. Ако е необходимо, се покрива с фолио, докато се пече. След 1 час температурата се увеличава на 180 °C и ястието се пече още 20 минути. Месото се изважда от фурната и се оставя да почине малко, преди да се нареже.

4. Броколите се почистват и се накъсват на малки розички. Варят се за кратко в подсолена вода, след което се отцеждат и се поставят в тава. Поръсват се с олио и лимонов сок и към тях се прибавят настърганата лимонова кора, черен пипер и настърганото сирене. Слагат се в загрята фурна и се пекат 15–20 минути на 180 °C. Месото се поднася с печените броколи.