ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Пилешки крилца с гръцки сос

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • пилешки крилца - 1 кг
  • мед - 3 с. л.
  • сок от лайм - 2 с. л.
  • чесън на прах - 0.5 ч. л.
  • червен пипер - 0.5 ч. л.
  • смлян кимион - 1 ч. л.
  • къри на прах - 0.5 ч. л.
  • куркума - 0.5 ч. л.
  • гъсто кисело мляко - 250 г
  • наситнен кориандър - 2 с. л.

1. Медът (1 с. л. се отделя за соса), сокът от лайм и 2–3 с. л. вода се готвят на слаб огън, докато медът се разтопи и леко се затопли – около 2 минути. Съдът се дърпа от огъня и към соса се прибавят чесънът на прах, червеният пипер, кимионът, кърито и куркумата. Всичко се разбърква добре.

2. Почистените и предварително овкусени със сол и черен пипер крилца се слагат в плик за фризер и се поливат със соса. Пликът се затваря и се разклаща добре, така че сосът да се разпредели равномерно по крилцата. Пликът се слага в хладилника поне за 2–3 часа (най-добре за една нощ), за да поема месото добре ароматите.

3. Крилцата се изваждат от плика и се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 180°С фурна около 30 минути.

4. По желание, по време на печенето, крилцата могат да се напръскат с малко бяло вино или бира. Поднасят се топли с кисело мляко, смесено с отделения мед и нарязан пресен кориандър.

Пчелен мед Букет BILLA
Пчелен мед Букет BILLA
Кисело мляко 4.5% BILLA
Кисело мляко 4.5% BILLA
Пипер зърна BILLA Premium
Пипер зърна BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium