ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Пъдпъдъци с лимонов сос и хрупкави брускети

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • пъдпъдък - 6 броя
  • тънки резени бекон - 100 г
  • чесън - 1 глава
  • портокал - 1 брой
  • лимон - 1.5 брой
  • розмарин - 2 стръка
  • бяло вино - 125 мл
  • краве масло - 60 г
  • багета - 1 брой
  • маслини „Каламата“ - 100 г
  • черни маслини (без костилки) - 100 г
  • маслиново масло - 100 мл
  • аншоа от консерва - 2 броя
  • каперси - 1 с. л.

1. Корите на портокала и лимона се настъргват. Лимонът се филетира, а розмаринът се наситнява.

2. Пъдпъдъците се овкусяват със сол и черен пипер. Покриват се с ленти бекон и се запържват до златисто всгорещено масло на няколко пъти. Изваждат се в тава.

3. В същата мазнина за кратко се запържват корите от цитрусите, розмаринът и разполовената глава чесън. Изсипват се върху месото.

4. Пъдпъдъците се пекат за 8–10 минути в загрята на 200 °С фурна с вентилатор. Изваждат се и се оставят настрана, а тавата със соса от печенето се слага на умерен огън. Прибавят се филетата лимон, налива се виното и се оставя да се редуцира, докато течността намали обема си наполовина и леко се сгъсти.

5. Дърпа се от котлона и се добавят около 60 г студено краве масло. Разбърква се добре, докато се получи гъст, плътен и гладък сос.

6. Тапенадата се приготвя като маслините, каперсите, чесънът и аншоата се смилат. Получената смес се овкусява със сол, черен пипер, настърганата кора и сока от 1/2 лимон. Налива се и маслиновото масло и се разбърква добре.

7. Багетата се реже на филийки, които се запичат в загрята на 180°С фурна с вентилатор. Изваждат се и се намазват с тапенадата.

8. Пъдпъдъците се поднасят със соса и брускетите.

Каперси BILLA
Каперси BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Бекон слайс BILLA
Бекон слайс BILLA