ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Пъстърва със сос от бяло вино

ПРОДУКТИ

(2 порции)
  • пъстърва - 2 броя
  • морков - 1 брой
  • стеблена целина - 1 стрък
  • дафинов лист - 2 броя
  • мащерка - 4 стръка
  • магданоз - 2 стръка
  • краве масло - 5 с. л.
  • брашно - 2 с. л.
  • бяло вино - 500 мл
  • шалот - 1 глава
  • лимонов сок - 1 с. л.

1. Морковът и целината се почистват, нарязват се на дълги парченца и заедно с 2 стръка мащерка, магданоза и 1 дафинов лист се завързват с конец.

2. Рибата се филетира, кожата се маха.

3. Костите от рибата се слагат в тенджера. Заливат се с 1 л студена вода и се кипва. Отпенва се. В тенджерата се добавят завързаните подправки и счуканият бял пипер (1/2 ч. л.). Готви се 15–20 минути.

4. Около 2 с. л. от маслото за соса се загряват и в него се запържва брашното. Наливат се 200 мл от топлия рибен бульон – малко по малко до получаването на кадифен сос велуте.

5. Лукът се наситнява и заедно с другия дафинов лист, 2 стръка мащерка и 1/4 ч. л. бял пипер се готвят във виното, докато омекне и се редуцира наполовина. Налива се велутето. Пасира се и се прецежда. Добавят се останалото масло и лимоновият сок. Рибата се овкусява със сол и черен пипер. Готви се на плоча, намазана с маслиново масло. Поднася се със соса.

Пъстървите трябва да са по 400 г всяка. 

Пипер зърна BILLA Premium
Пипер зърна BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA