ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Ризото с печурки и пармезан

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • ориз (арборио или карнароли) - 400 г
  • печурки - 400 г
  • лук - 150 г
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 100 мл
  • зеленчуков бульон - 1.5 л
  • краве масло - 60 г
  • маслиново масло - 100 мл
  • настърган пармезан - 120 г
  • мащерка - 1 стрък

1. Лукът се наситнява и се запържва в 30 мл маслиново масло за 5–10 минути. Добавят се нарязаните печурки и щом омекнат, се изваждат и посоляват.

2. В същия съд в още 30 мл маслиново масло се запържва оризът, слага се наситненият чесън и когато омекне, се налива виното. Готви се до изпаряване на алкохола. При постоянно бъркане се сипва част от бульона. След около 10 минути се връщат гъбите, посолява се и варенето продължава, като се бърка и се налива бульон.

3. Когато оризът е готов, се поръсва с черен пипер, добавят се 60–80 г настърган пармезан, студеното масло – на тънки резенчета, и се разбърква с останалото маслиново масло, добавено на тънка струя.

4. Ризотото се поръсва с пресни листенца мащерка и останалия пармезан и се поднася с препечен хляб.

Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Пармиджано реджано BILLA Premium
Пармиджано реджано BILLA Premium
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium