ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Роле от пилешко бутче с пюре от коприва

ПРОДУКТИ

(2 порции)
  • пилешки бутчета - 2 броя
  • бекон на ленти - 2 броя
  • олио - 3 с. л.
  • нарязани шамфъстъци - 30 г
  • мащерка - 10 стръка
  • магданоз - 4 стръка
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 брой
  • глава целина - 200 г
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 3 с. л.
  • доматена паста (концентрат) - 1 ч. л.
  • краве масло - 20 г
  • куркума - 2 щипки
  • коприва - 250 г
  • пресен чесън - 1 стрък
  • пресен лук - 1 стрък
  • прясно мляко - 50 мл
  • индийско орехче - 2 щипки

1. Бутчетата се обезкостяват и се изтъняват внимателно с остър нож. Костите се слагат в тава и се пекат в загрята на 200 °С фурна до зачервяване.

2. Парчетата месо, които отпадат при изтъняването, се нарязват на ситно и се смесват с накълцаните шамфъстъци, наронената мащерка от 5 стръка, 2 стръка наситнен магданоз, 1 с. л. олио, сол и черен пипер на вкус.

3. Сместа се разпределя в средата на пилешките пържоли и те се навиват на рула. Около всяко се увива лента бекон и се връзват с конец напречно и надлъжно.

4. Рулата се намазват с 1 с. л. от олио и се запечатват от всички страни до златисто в нагорещен тиган. Преместват се в тава и се пекат 10 минути в загрята на 190 °С фурна.

5. Лукът, морковът и целината за соса се обелват и се слагат да се варят в 100 мл вода заедно с чесъна и останалата мащерка. Добавят се изпечените кости от пилето и виното и се поръсва със сол и черен пипер.

6. Сосът се оставя да се редуцира за около 10 минути и се прецежда. При непрекъснато бъркане се добавят доматеният концентрат и 20 г от маслото. Когато сосът се хомогенизира, се прибавят ситно нарязаният магданоз и куркумата.

7. Копривата се измива и дръжките се изрязват. Слага се във вряща подсолена вода за около минута, след което се облива със студена, за да се запази цветът й. Нарязва се на ситно.

8. Лукът и чесънът за пюрето се наситняват и се задушават заедно с копривата и 50 мл вода за 2 минути в нагорещен тиган. Прибавят се останалото олио, индийското орехче, сол и черен пипер.

9. Разбърква се и се налива 50 мл вода. Бърка се непрекъснато, докато зеленчуците омекнат. Добавят се останалото масло и млякото и отново се разбърква. Сместа се пасира до получаването на гладко пюре.

10. Ястието се поднася, като в чиния се слага пилешко роле, до него се слага от копривеното пюре и отгоре се залива със соса.

Прясно мляко BILLA
Прясно мляко BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Двоен доматен концентрат BILLA
Двоен доматен концентрат BILLA