ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ОСНОВНИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Свинско с гъби и моркови в гърне

ПРОДУКТИ

(6 порции)
  • свинско контра филе - 1 кг
  • кафяви печурки - 500 г
  • сушени манатарки - 10 г
  • моркови - 6 броя
  • пащърнак - 1 брой
  • бяло вино - 200 мл
  • чесън - 1 скилидка
  • картофи - 1 кг
  • лук - 0.5 глава
  • мащерка - 6 стръка
  • дафинов лист - 1 брой
  • краве масло - 90 г

1. Свинското контра филе се почиства от ципите и се нарязва на средно дебели парчета. Овкусява се със сол и пипер меланж.

2. Манатарките се накисват в 50 мл топла вода. Печурките се нарязват на тънко.

3. Морковите и пащърнакът се режат на кубчета.

4. Дъното на голям глинен гювеч се намазва с 25 г от маслото. Подреждат се няколко пържоли. Отгоре се слагат част от печурките и отцедените манатарки (водата се запазва), както и част от морковите и пащърнака. Овкусява се с наситнена мащерка (2 стръка). След това се разпределят отново месо, гъби и зеленчуци – до изчерпване на продуктите.

5. Залива се с водата от манатарките и с виното. Пуска се и дафиновият лист. Похлупва се и се готви 1 час и 10 минути в загрята на 180°С фурна.

6. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в още 25 г масло. Налива се бульонът от печеното и се редуцира.

7. Картофите се обелват, сваряват се и след това леко се притискат, за да се смачкат. Слагат се в тава, намазана масло, подправят се на вкус със сол, черен пипер, самардала и останалата наситнена мащерка и се добавя останалото масло. Картофите се пекат в загрята на 180°С фурна, докато станат хрупкави и златисти.

8. Месото се поднася със соса и картофите.