ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ПИЦА И ПАСТА

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Лятна пица

ПРОДУКТИ

(6 порции)
  • червени чушки - 3 броя
  • зелени чушки - 3 броя
  • тиквички - 2 броя
  • маслини „Каламата“ - 100 г
  • пресен босилек - 1 връзка
  • сирене „Моцарела“ - 500 г
  • суха мая - 1 с. л.
  • брашно - 350 г
  • сол - 1 ч. л.
  • маслиново масло - 6 с. л.
  • мед - 1 с. л.
  • домати - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • сух риган - 1 ч. л.
  • захар - 1 с. л.

1. Маята се разтваря в 50 мл топла вода заедно с меда. В купа се смесват брашното и солта, разтворената мая, още 120 мл вода и 2 с. л. от маслиновото масло. Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса. След това се разделя на 6 топки и отново се оставя да втаса.

2. Доматите се режат на кубчета, а лукът - на полумесеци. Прехвърлят се в тава, овкусяват се с накълцания чесън, ригана, останалото маслиново масло и захарта. Разбъркват се добре и се пекат в загрята на 200 °С фурна с вентилатор, докато започнат да се карамелизират. Прехвърлят се в подходящ съд и се пасират. По желание сосът се прецежда. Овкусява се със сол и черен пипер.

3. Чушките се пекат в загрята на 200 °С фурна (с вентилатор) за 30 минути, оставят се да се задушат, обелват се и се нарязват на жулиен. Тиквичките се режат на ленти, намазват се с малко маслиново масло и се пекат на грил тиган от двете страни. Режат се на жулиен, маслините – на шайби, а моцарелата се накъсва.

4. Топките тесто се разточват на тънки кръгли кори за пица. Мажат се със соса, поръсват се със зеленчуците и моцарелата. Пиците се пекат в загрята на 250 °С фурна с вентилатор за 8-10 минути. Поднасят се с листенца босилек.

Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Пчелен мед Букет BILLA
Пчелен мед Букет BILLA
Моцарела BILLA
Моцарела BILLA