КАТЕГОРИЯ
ПРЕДЯСТИЯ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ТРУДНОСТ
1. Кашуто се накисва в студена вода за 4 часа. Отцежда се и се смила в блендер с 50 мл студена вода, лимоновия сок, 1 скилидка чесън и сол. Чесънът за гъбите (2 скилидки) се намачква и се разбърква с накълцания розмарин, маслиново масло, балсамовия оцет и сол на вкус.
2. Гъбите се белят и се почистват от пънчетата. Шапките се мажат с чесновата смес и се оставят за 10 минути, да се ароматизират. След това се пекат в загрята на 220 °C фурна на горно ниво за около 15 минути. Оставят се на топло.
3. Копривата за ризотото се попарва във вряла вода, след това се шокира в купа със студена вода и лед, за да запази цвета си. Отцежда се хубаво и се накълцва.
4. Пресните лук и чесън се режат на ситно, запържват се за кратко в маслиново масло. Овкусява се с индийско орехче и куркума. Добавя се оризът и също се запържва за кратко. Постепенно се долива от горещия бульон, като се бърка постоянно. Ризотото се готви, докато оризът омекне. Накрая се слага копривата и се готви 1–2 минути, овкусява се със сол и пипер меланж.
5. Отстранява се от котлона. Добавят се и 2 с.л. от крема от кашу, както и настърганата лимонова кора. Разбърква се. Ризотото се разпределя в гъбите. Всяка порция се гарнира с крем от кашу.