ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

ПРЕДЯСТИЯ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Пълнени печурки с пролетно ризото и крем от кашу

ПРОДУКТИ

(6 порции)
  • кафяви печурки - 12 броя
  • чесън - 3 скилидки
  • маслиново масло - 70 мл
  • балсамов оцет - 30 мл
  • розмарин - 1 стрък
  • ориз „Балдо“ - 300 г
  • зеленчуков бульон - 900 мл
  • коприва - 300 г
  • пресен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 връзка
  • индийско орехче - 0.5 ч. л.
  • куркума - 1 ч. л.
  • маслиново масло - 50 мл
  • лимон - 1 брой
  • сурово кашу - 150 г
  • лимонов сок - 2 с. л.

1. Кашуто се накисва в студена вода за 4 часа. Отцежда се и се смила в блендер с 50 мл студена вода, лимоновия сок, 1 скилидка чесън и сол. Чесънът за гъбите (2 скилидки) се намачква и се разбърква с накълцания розмарин, маслиново масло, балсамовия оцет и сол на вкус.

2. Гъбите се белят и се почистват от пънчетата. Шапките се мажат с чесновата смес и се оставят за 10 минути, да се ароматизират. След това се пекат в загрята на 220 °C фурна на горно ниво за около 15 минути. Оставят се на топло.

3. Копривата за ризотото се попарва във вряла вода, след това се шокира в купа със студена вода и лед, за да запази цвета си. Отцежда се хубаво и се накълцва.

4. Пресните лук и чесън се режат на ситно, запържват се за кратко в маслиново масло. Овкусява се с индийско орехче и куркума. Добавя се оризът и също се запържва за кратко. Постепенно се долива от горещия бульон, като се бърка постоянно. Ризотото се готви, докато оризът омекне. Накрая се слага копривата и се готви 1–2 минути, овкусява се със сол и пипер меланж.

5. Отстранява се от котлона. Добавят се и 2 с.л. от крема от кашу, както и настърганата лимонова кора. Разбърква се. Ризотото се разпределя в гъбите. Всяка порция се гарнира с крем от кашу.

Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Балсамов оцет от Модена BILLA
Балсамов оцет от Модена BILLA