ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

РЕЦЕПТИТЕ НА CHEF АНГЕЛОВ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Агнешки бургер с чедър, гуакамоле, чътни от домат, печени батати и ментов сос

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • агнешко месо от плешка - 1 кг
  • чесън - 6 скилидки
  • розмарин - 2 стръка
  • смлян кимион - 2 г
  • едро чили - 2 ч. л.
  • червен лук - 1 глава
  • захар - 300 г
  • вода - 500 мл
  • звезден анасон - 4 броя
  • оцет - 100 мл
  • чери домати - 500 г
  • пресен лук - 3 стръка
  • батати - 2 броя
  • сол - 1 с. л.
  • сминдух - 1 с. л.
  • червен пипер - 1 с. л.
  • кориандър - 1 с. л.
  • пушен червен пипер - 1 с. л.
  • маслиново масло - 60 мл
  • авокадо - 2 броя
  • домат - 1 брой
  • магданоз - 0.5 връзка
  • мента - 1 връзка
  • лимон - 1 брой
  • майонеза - 300 г
  • горчица - 50 г
  • кисело мляко - 300 г
  • настъргана лимонова кора - 0.5 брой
  • краве масло - 50 г
  • питка - 4 броя
  • сирене „Чедър“ - 4 броя

1. Агнешкото месо се накълцва със сатър или остър нож, докато стане на кайма.
Посолява се и се овкусява с 2 скилидки чесън, розмарин, 2 г кимион и 2 г едро чили. Каймата се омесва добре и се оставя в хладилник да почине за 30 минути.

2. В касерола се запържва леко наситнена ½ глава червен лук и 2 скилидки чесън. Овкусява се с 1 ч. л. едро чили и щипка сол. Добавя се захарта, като се изчаква леко да се карамелизира. Сипва се водата, подправя се със звездовидния анасон и оцета. След като течността се редуцира наполовина, се добавят нарязаните на половинки  чери домати. Чътнито се готви до сгъстяване (с консистенцията на сладко). Накрая се добавят 2 стръка наситнен пресен лук и се оставя да се охлади.

3. Бататите се разрязват на дълги ивици. Сминдухът, червеният пипер, кориандърът,
пушеният червен пипер и 1 с. л. сол се смесват. Сладките картофи се овкусяват с 50 мл маслиново масло и полученият микс от подправки. Пекът се в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути.

4. Приготвя се гуакамоле, като в купа се намачква обеленото и без костилка авокадо. Овкусява се с лимонов сок и сол. Добавят се нарязаните на кубчета домати, наситнена 1/2 глава червен лук, пресен лук, чесън, магданоз и 3 листа мента. Разбърква се добре. Подправя се с 1 ч. л. едро чили и 10 мл маслиново масло. В подходящ съд се пасират листа мента с горчица, кисело мляко и сол. Към пасиранта смес се добавя майонезата, кората от лимон и се разбърква с лъжица .

5. Оформят се кюфтета от агнешата кайма, които се пекат на предварително загрят грил тиган първо от едната страна, а когато се обърнат, върху всяко кюфте се поставя слайс от чедъра. Свалят се от грила и се пекат в предварително намазаните с масло питки за бургер.

6. Бургерът се аранжира както следва: питка, гуакамоле, агнешкото кюфте с чедъра, доматеното чътни и капачето на питката. Сервират се с печения батат и ментовия сос.


Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Майонеза BILLA
Майонеза BILLA
Кисело мляко 4.5% BILLA
Кисело мляко 4.5% BILLA
Необработено маслиново масло Екстра Върджин BILLA Premium
Необработено маслиново масло Екстра Върджин BILLA Premium