ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

РЕЦЕПТИТЕ НА CHEF АНГЕЛОВ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Винено ризото с телешка плешка

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • телешка плешка - 1.5 кг
  • моркови - 150 г
  • праз - 1 стрък
  • лук - 200 г
  • целина - 200 г
  • чесън - 6 скилидки
  • мащерка - 5 стръка
  • магданоз - 1 връзка
  • дафинов лист - 4 броя
  • бахар на зърна - 10 броя
  • черен пипер на зърна - 1 шепа
  • тъмна бира - 330 мл
  • телешки бульон - 2.2 л
  • горчица - 1 с. л.
  • ориз (арборио или карнароли) - 320 г
  • шалот - 80 г
  • краве масло - 230 г
  • червено вино - 500 мл
  • настърган пармезан - 60 г
  • сол - 5 г
  • стеблена целина - 100 г

1. Телешката плешка се поставя в тенджера под налягане, заедно с нарязаните на едро морков, половината целина, праз, лук и половината скилидки чесън. Добавят се магданозът, дафиновите листа, зърната бахар и черен пипер. Слагат се горчицата, налива се 1.2 л бульон и бирата, и се готви 2 часа и 30 минути.

2. 60 г от шалота и чесънът за ризотото се нарязват наситно и се запържват в маслиновото масло.  

3. Когато омекнат, се добавя неизмитият ориз и се разбърква. Деглазира се с 200 мл от виното и се оставя да изври. Постепенно се налива останалият горещ телешки бульон. Бърка се постоянно, до сваряване на ориза до степен ал денте.

4. Когато оризът стене готов, се дърпа от котлона. Добавят се 100 г от маслото и настърганият пармезан, бърка се, докато се разтопи, и се посолява.

5. Останалото вино за маслото се сипва в касерола с дебело дъно и се сгъстява на много тих огън, докато намали девет пъти обема си. Дърпа се от огъня, охлажда се и след това се смесва със 100 г масло (със стайна температура), останалият наситнен шалот и 5 г от солта. Маслото се завива като бонбон във фолио за свежо съхранение и се прибира във фризер поне за час. 

6. Готовото телешко се нарязва на порции. 30 г масло се сгорещяват в тиган и в него се глазират нарязаните на кубчета 100 г целина и стеблена целина. В същия тиган се запечатват до златисто парчетата телешко.

7. Сервира се в чиния като за основа се слага от ризотото, върху него телешкото с кубчетата селъри и целина, и върху месото се поставят парченца от виненото масло.

Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Пармиджано реджано BILLA Premium
Пармиджано реджано BILLA Premium
Пипер зърна BILLA Premium
Пипер зърна BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium